Απόρριψη απο τον Άρειο Πάγο του αιτήματος της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που αφορά χιλιάδες πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαστήρια θα μπορούν να δικάζουν ελεύθερα κάθε προσφυγή, ατομική ή συλλογική.

📌 Η #ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, είχε σημειώσει πως η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η εισαγωγή της έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Κατά τον κ. Βερβεσό, η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

⚡ Έρχεται καταιγίδα προσφυγών

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις, ΙΝΚΑ και Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας. Αγωγή που πλέον ανοίγει ο δρόμος να εκδικαστεί η συλλογική αγωγή καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών την είχε αναβάλλει αναμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου επί του αιτήματος της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι για την Τετάρτη 1η Ιουνίου είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Συλλογική Αγωγή και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της ΔΕΗ ΑΕ, αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το ΙΝΚΑ καλούσε τους πολίτες σε μαζική παρουσία στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 01-06-2022. Γιατί αυτή η ρήτρα δεν πρέπει να πληρώνεται, δεν πρέπει να αναστέλλεται. Αυτή η ρήτρα πρέπει να καταργηθεί. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Δικαιοσύνη» όπως σημείωνε.

Μετά την σημερινή απόφαση αναμένονται μαζικές προσφυγές ιδιωτών αλλά και ενώσεων καταναλωτών κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής.

🔔 Ήδη η δικαιοσύνη είχε προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 2/6 το Πολυμελές Πρωτοδικείο είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση καταναλωτικών ενώσεων για απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, σε περίπτωση μη πληρωμής της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής

Συγκεκριμένα, είχε απαγορεύσει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.