Απροστάτευτοι οι δανειολήπτες σε φαινόμενα κερδοσκοπίας των τραπεζών

Προχωρήσαμε σε κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, με τη συνυπογραφή 40 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου επωμίστηκαν υπέρογκες χρεώσεις στα δάνειά τους τα τελευταία έτη, λόγω της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ποσό αποπληρωμής να αυξάνεται αντί να μειώνεται, παρόλο που καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα λύθηκε υπέρ των δανειοληπτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και μάλιστα με τις αποφάσεις C-776/19 έως C-782/19 των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, που προέκυψαν μετά από προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε το ανώτατο Γαλλικό δικαστήριο, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου.

Στην Ελλάδα οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου είναι ακόμα απροστάτευτοι από την κερδοσκοπία και την αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων, αν και πρόκειται για δανεισμό με την μορφή λογιστικού χρήματος. Οι τράπεζες ουδέποτε μεταβίβασαν ελβετικά φράγκα, αλλά χρηματικά ποσά σε ευρώ εξαρτώντας την αποπληρωμή τους από την διακύμανση του συναλλάγματος. Οι δανειολήπτες ενημερώθηκαν αποκλειστικά για μεταβίβαση ευρώ στους λογαριασμούς τους. Πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ευρώ μπορούσαν να μεταβιβάσουν.

Σύμφωνα με τους δανειολήπτες οι δανειακές συμβάσεις που επέβαλαν οι τράπεζες στους πελάτες τους δεν παρείχαν δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων και σαφήνεια για τον τρόπο υπολογισμού των δόσεων σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο, περιείχαν αδιαφανείς όρους εξαιρετικά επιβλαβείς για τους δανειολήπτες, λόγω της ραγδαίας μεταβολής της ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου από το 2010 και μετά και τέλος παραβιάστηκαν η υποχρέωση των τραπεζών στην προσυμβατική ενημέρωση και η αρχή της διαφάνειας κατά το δίκαιο του καταναλωτή.

Όμως, κανένας δανειολήπτης στην Ελλάδα ουδέποτε διαπίστωσε σε μη λογιστική μορφή το δάνειό του σε ελβετικά φράγκα, δεν μετέφερε σε λογαριασμό τρίτου προσώπου ελβετικά φράγκα, δεν εκταμίευσε σε ρευστό τμήμα του δανείου λαμβάνοντας ελβετικά φράγκα και δεν εξόφλησε το δάνειό του με ελβετικά φράγκα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πολλοί δανειολήπτες δανείων σε ελβετικό φράγκο, κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων στη χώρα μας, κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν δάνεια τα οποία συνεχώς αυξάνονταν σε βάρος τους, ενώ πολλοί αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν λόγω της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Το θέμα αφορά πολλές χιλιάδες δανειολήπτες που εξακολουθούν να μένουν απροστάτευτοι απέναντι στην κερδοσκοπία των τραπεζικών ιδρυμάτων με κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους. Επιτέλους, οι συστημικές τράπεζες που σώθηκαν από τον μόχθο του ελληνικού λαού θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική απέναντι στους δανειολήπτες.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να ενημερωθούμε από τον αρμόδιο Υπουργό:

● Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να απαλλαγούν οι δανειολήπτες από τις υπέρογκες χρεώσεις, που προέκυψαν από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκο.

● Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μετατραπούν σε ευρώ τα συγκεκριμένα δάνεια, χωρίς επιβάρυνση των δανειοληπτών.

● Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υπολογιστεί το δάνειο, οι δόσεις που καταβλήθηκαν και το υπόλοιπο του δανείου βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε κατά την εκταμίευση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.