Αποτελεί απόφαση του Υπουργείου Υγείας η επιβολή σκληρών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια νοσοκομεία;

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα σκληρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια νοσοκομεία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με τη συνυπογραφή ακόμα 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, εμβρόντητη η κοινωνία του Ηρακλείου παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες τις αποφάσεις της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την αρχική απόφαση της Διοίκησης (30/9/22), προβλεπόταν για όλο τον χειμώνα, το νοσοκομείο από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα να μένει χωρίς θέρμανση και να απενεργοποιείται ο φωτισμός στα μπαλκόνια όλων των κτιρίων (δωμάτια κλινικών), ενώ παράλληλα απαγόρευε τον φωτισμό σε όλους τους εσωτερικούς διαδρόμους, στις κλινικές και στα γραφεία, όταν και όπου αυτό είναι εφικτό.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη αυτή, ήρθε μια νέα απόφαση από τη Διοίκηση (7/10/22), που διευκρινίζει ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν δοκιμαστική εφαρμογή μόνο για τον Οκτώβριο. Μόνο που στην Κρήτη τον Οκτώβριο δεν χρησιμοποιεί κανείς θέρμανση, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα πολύ καλές και οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές.

Προφανώς και πρόκειται για μία απόπειρα να κατευναστεί η κατακραυγή που ακολούθησε την αρχική απόφαση της Διοίκησης, η οποία θεώρησε φυσικό και λογικό να θυσιάσει την ασφάλεια και την υγεία ασθενών και εργαζομένων, προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες.

Οι παλινωδίες αυτές εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την επίσημη θέση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Να μας ξεκαθαρίσει ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει από εδώ και στο εξής να περιμένουμε και άλλες τέτοιες αποφάσεις, με πρόσχημα την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό των δαπανών των νοσοκομείων;

Δεδομένων των παραπάνω ζητάμε από τον Αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν αποτελεί κεντρική απόφαση του Υπουργείου Υγείας η επιβολή σκληρών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα νοσοκομεία, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία ασθενών και εργαζομένων, όπως προβλέπουν οι ανωτέρω αποφάσεις της Διοίκησης του ΠΑ.Γ.Ν.Η. ή αν λειτουργεί αυτοβούλως και ανεξάρτητα από το Υπουργείο Υγείας η εκάστοτε Νοσοκομειακή Διοίκηση.

Επιπλέον, ερωτάται ο Υπουργός, αν θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις για τα νοσοκομεία της χώρας στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών τους για ενέργεια, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την ενεργειακή θωράκιση των νοσοκομείων της χώρας ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.