Αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την ενίσχυση του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μετακινήσει 2 γιατρούς από τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), ένας εκ των οποίων από το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Καστελίου, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Βενιζελείου.

Για το θέμα που έχει προκύψει καθώς και για τη γενικότερη ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να στελεχώσει επαρκώς το σύστημα δημόσιας υγείας μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, προχωρήσαμε με τους συναδέλφους βουλευτές Ηρακλείου σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία των γιατρών του Κ.Υ. Καστελίου, το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας:
Α) έχει την ευθύνη για το Δήμο Χερσονήσου με 4 διθέσια περιφερειακά ιατρεία και μια υβριδική δομή διθέσιου ιατρείου και Τοπική Μονάδα Υγείας (Το.Μ.Υ) στη Χερσόνησο
Β) έχει την ευθύνη για τις 2 από τις 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος
Γ) έχει την ευθύνη για το περιφερειακό ιατρείο Αγ. Παρασκιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και
Δ) έχει την ευθύνη για το Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», το οποίο είναι και κέντρο εφημερίας, έχουν καταφέρει να πετύχουν μια ισορροπία οριακή, με το να μην χρησιμοποιούν το δικαίωμα των ρεπό, να λαμβάνουν τις ελάχιστες δυνατές άδειες και να μετακινούν το προσωπικό από ανάγκη σε ανάγκη και από ιατρείο σε ιατρείο.

Τα αποτελέσματα αυτού του «αγώνα» είναι αφενός, ότι 18 μήνες τώρα δεν έκλεισε κανένα ιατρείο και δεν έμειναν ακάλυπτες ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης και αφετέρου, τα δείγματα που έχουν σταλεί, οι άνθρωποι που έχουν εξεταστεί, οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν στο σπίτι και ελάφρωσαν τα νοσοκομεία του νομού, αλλά και τα εμβόλια που έχουν γίνει στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.

Και ενώ η Π.Φ.Υ. στέκεται όρθια χάρη στην αυταπάρνηση και την ευσυνειδησία των γιατρών, το Υπουργείο Υγείας, αγνοώντας τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, επιλέγει, με τη μέθοδο του «μπαλώματος», να την αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο, μετακινώντας 2 γιατρούς, με σκοπό την ενίσχυση του Βενιζελείου.

Με πλήθος παρεμβάσεών τους τελευταίους μήνες, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο οποίο, λόγω της υποστελέχωσης, κλινικές έκλειναν η μία μετά την άλλη, ακόμα και κατά την περίοδο της σχετικής ύφεσης της πανδημίας, ενώ τακτικά χειρουργεία είχαν να πραγματοποιηθούν πάνω από 8 μήνες.

Πλέον, με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία του νησιού να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, γεμίζοντας τις κλίνες τους, η κυβέρνηση συνεχίζει να εθελοτυφλεί απέναντι στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος υγείας, με ορατό κίνδυνο την πλήρη κατάρρευση τόσο των νοσοκομείων, όσο και των Κέντρων Υγείας.

Οι γιατροί της Π.Φ.Υ. έχουν καταφέρει να πετύχουν μια ισορροπία οριακή, λόγω των τεράστιων αναγκών σε προσωπικό και τις αυξημένες ευθύνες που έχουν αναλάβει, ενώ η μετακίνηση 2 γιατρών από την Π.Φ.Υ. με σκοπό την ενίσχυση του Βενιζελείου, αφενός δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου και αφετέρου, αποδυναμώνει τα Κ.Υ. που ήδη ανταπεξέρχονται οριακά.

Επιπλέον το 4ο κύμα της πανδημίας ήδη πλήττει την Κρήτη, γεμίζοντας τα νοσοκομεία του νησιού, με ορατό κίνδυνο κατάρρευσης, ιδιαίτερα του Βενιζελείου νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει μήνες τώρα πρόβλημα υποστελέχωσης.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτάμε τον Υπουργό αν:

1. Προτίθεται να αναστείλετε τη μετακίνηση των 2 γιατρών από την Π.Φ.Υ. στο Τ.Ε.Π. του Βενιζελείου Νοσοκομείου, ώστε να μην δοκιμαστεί περαιτέρω η ήδη εύθραυστη ισορροπία στη λειτουργία των Κ.Υ.;
2. Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους;
3. Μέχρι να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διαδικασία νέας πρόσληψης, με ποιο τρόπο προτίθεται να καλύψει τα κενά των ιατρών που έχουν δημιουργηθεί;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.