Απαραίτητη η στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, μέσω ουσιαστικών παρεμβάσεων που θα δώσουν νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ελαιοκομία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπόμνημα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Στο εν λόγω υπόμνημα, παραθέτονται συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ, όσο και στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής για την ελαιοκαλλιέργεια.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη Νέα ΚΑΠ, ο ΣΕΔΗΚ προτείνει την ένταξη της Ελαιοκαλλιέργειας σε χωριστή ειδική «κατηγορία» ή «αγρονομική περιφέρεια» με διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων, ένταξη των παραδοσιακών ελαιώνων που βρίσκονται σε δύσβατες επικλινείς περιοχές στις συνδεδεμένες και αναδιανεμητικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα από την έκταση τους και αποκατάσταση της εξαίρεσης των μικρών ελαιοπαραγωγών με την ισχύουσα ΚΑΠ με υπαγωγή στο μέτρο των ενισχύσεων των 1250€ που προτείνεται από θεσμούς της ΕΕ για μικρούς παραγωγούς.

Αναφορικά με την εθνική πολιτική, προτείνεται η θέσπιση μέτρων για τη διάθεση του χύμα ελαιολάδου, η ένταξη της «Συλλογικής Δολωματικής Δακοκτονίας» στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και η ριζική αναδιοργάνωσή της, η θέσπιση ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών από καύσωνες στους ελαιώνες κατά την άνθηση – καρπόδεση, καθώς η εξαίρεση τους με τον ισχύοντα κανονισμό είναι άδικη και δεν έχει καμία επιστημονική ή αγρονομική βάση.

Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό την εξέταση του υπομνήματος και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειες τις οποίες θα προβεί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.