Απαραίτητη η άμεση στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών της Κρήτης

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνυπογραφή 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα αλλά οδήγησε σε επιδείνωση της κατάστασης τους, καθώς αποκόπηκαν από την διοικητική και οικονομική υποστήριξη που είχαν από τις αρμόδιες Δ/νσεις της Αποκεντρωμένης, με προσωπικό που εξυπηρετούσε τη δασική Υπηρεσία και το οποίο δεν μεταφέρθηκε στο ΥΠΕΝ.

Φυσικά, η πολυπόθητη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα μεγάλης έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων αλλά κυρίως σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι μετακινήσεις υπαλλήλων από τη μία Υπηρεσία στην άλλη, δημιουργούν μεγάλα κενά, με τη δυσαναλογία αριθμητικά και ποιοτικά του διαθέσιμου προσωπικού και των απαιτήσεων του αντικειμένου που πρέπει να εξυπηρετήσει, να είναι εμφανής. Επιπλέον, τα διοικητικά γραφεία υπολειτουργούν και οι θέσεις καλύπτονται από Δασικούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας και κλάδου, με αποτέλεσμα να απομονώνονται από τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους.

Συν τοις άλλοις, τα οχήματα των υπηρεσιών είναι εδώ και αρκετό καιρό ακινητοποιημένα λόγω παλαιότητας, έλλειψης συντήρησης και επισκευής βλαβών.

Οι Δασικές Υπηρεσίες του Ηρακλείου έχουν καταλήξει να είναι στελεχωμένες, στην καλύτερη περίπτωση, με έναν υπάλληλο ανά τμήμα και δασονομείο. Η έλλειψη ουσιαστικής Διοικητικής Υποστήριξης, θα οδηγήσει στην εκ των πραγμάτων αναστολή λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών της Κρήτης, Υπηρεσίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία και διαχείριση των χερσαίων οικοσυστημάτων και στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται αφενός να προχωρήσει σε επαρκείς προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες Κρήτης, τόσο με επιστημονικό όσο και με δασοτεχνικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων και αφετέρου, να εξασφαλίσει οχήματα και μέσα για την ομαλή λειτουργία των Δ/νσεων Δασών της Κρήτης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.