Απαράδεκτο μεγάλη μερίδα αγροτών να είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

Την δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα αγροτών, που εμφανίζεται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη, αναδείξαμε καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συνυπογραφή 42 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, αν και οι αγρότες πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποιαδήποτε, έστω και μια μέρα, καθυστέρηση, αυτομάτως συνεπάγεται επιβολή προσαύξησης από το σύστημα.

Στην περίπτωση μάλιστα που τον επόμενο μήνα οι αγρότες πληρώσουν την κανονική εισφορά τους, με βάση την κατηγορία που έχουν επιλέξει, χωρίς το πρόστιμο, τότε πάλι αυτομάτως η οφειλή καταλήγει στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα την απένταξη αυτών από το σύστημα και την απώλεια της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Επιπλέον, προβλήματα παρατηρούνται και στο κομμάτι των εργοσήμων.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συμψηφισμός των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες με τα εργόσημα για κάποιες εργασίες (π.χ. ψεκασμούς κ.α.). Ως εκ τούτου το σύστημα βλέπει τις εισφορές αλλά όχι τα εργόσημα, αναγνωρίζοντας τον αγρότη ως οφειλέτη και ανασφάλιστος.

Η ταλαιπωρία δε των ανθρώπων αυτών που καταλήγουν στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με μεγάλη γραφειοκρατία προκειμένου να ξαναπάρουν την ασφαλιστική κάλυψη, είναι τεράστια.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζει ότι οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κλπ), σημειώνοντας ότι το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών της χώρας, φροντίζοντας ούτως ώστε να μην μένει ούτε ένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει για τους αγρότες που εμφανίζονται χωρίς υπαιτιότητά τους, ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.