Απαράδεκτος αποκλεισμός ανέργων από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ

Ο αποκλεισμός χιλιάδων ανέργων από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, προκάλεσε την κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, με τη συνυπογραφή 47 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες βγήκε η δημόσια πρόσκληση 2/2022 του ΟΑΕΔ η οποία απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων, για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, αποκλείονται από τη συμμετοχή οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις υπ’ αρ. 9/2017, 16/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ!

Και είναι άξιο απορίας γιατί θεωρήθηκε απαραίτητος αυτός ο αποκλεισμός, που αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας, εφόσον υπάρχουν κριτήρια πρόσληψης, όπως η μοριοδότηση με βάση τη διάρκεια ανεργίας, το εισόδημα, η μονογονεϊκότητα, που διασφαλίζουν μία αξιοκρατική διαδικασία επιλογής.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει τους λόγους αποκλεισμού των ωφελούμενων προηγούμενων προσκλήσεων, αλλά και να άρει την αδικία, τροποποιώντας την εν λόγω πρόσκληση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.