Αναρωτιόμαστε αν η Κυβέρνηση θα αφουγκραστεί επιτέλους τον αγροτικό κόσμο

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις αδικίες που υφίστανται οι συνταξιοδοτούμενοι αγρότες από την Κυβέρνηση της ΝΔ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, προχωρήσαμε 41 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ο Ν. 4387/2016 και συγκεκριμένα το άρθρο 99 προέβλεπε μεταβατική περίοδο για την πλήρη απόδοση εθνικής σύνταξης ΕΦΚΑ, με αντίστοιχη πρόβλεψη ωστόσο μεταβατικής περιόδου για τις εισφορές των αγροτών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να εξαφανίσει τη μεταβατική περίοδο σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές μέσα από το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών (Ν.4670/2020) δημιουργώντας δυο κατηγορίες ασφαλισμένων, τους #αγρότες και όλους τους υπόλοιπους, που ενώ πληρώνουν ίδιες εισφορές κάθε μήνα, ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει, τελικά η παροχή σύνταξης από την πολιτεία είναι μικρότερη από όλους τους υπόλοιπους.

Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να απαλείψει ανάλογα και την μεταβατική περίοδο στην απόδοση της εθνικής σύνταξης στο σύνολο της συνταξιοδοτικής παροχής. Έτσι, οι αγρότες πληρώνουν πλέον με τον ίδιο τρόπο, διαλέγουν δε «ελεύθερα» την ασφαλιστική κλάση και τις εισφορές τους, όμως οι συντάξεις τους τελικά κυμαίνονται μεταξύ των 380 και των 550 ευρώ, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν ακριβοπληρώσει κρατήσεις και εισφορές και καταφέρνουν να εξασφαλίζουν σήμερα συντάξεις έως 750 με 800 ευρώ.

Οι συνταξιοδοτούμενοι αγρότες υφίστανται τεράστια αδικία, ως προς την σύνταξη που εν τέλει λαμβάνουν, η οποία σημειωτέον καταλήγει να είναι μικρότερη, σε σχέση με των υπολοίπων, ασχέτως αν πληρώνουν τις ίδιες εισφορές. Αναρωτιόμαστε αν η Κυβέρνηση θα αφουγκραστεί επιτέλους τον αγροτικό κόσμο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αποφασίσει να δώσει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων να απαντήσει αν θα άρει τις ανισότητες που αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας, επαναφέροντας την ισότητα μεταξύ των ασφαλισμένων.

Επιπλέον ζητάμε να μάθουμε τους λόγους που η ΝΔ επέλεξε να αλλάξει το εισφοροδοτικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αλλάξει ταυτόχρονα και το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και αν προτίθεται να τροποποιήσει την άδικη αυτή πρόβλεψη του ν. 4670/2020 για τους συνταξιούχους αγρότες που έλαβαν σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.