Αναγκαιότητα η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου λόγω των κακών υφιστάμενων κτιριακών υποδομών

Την ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέτει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, μετά από επιστολή του Συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων πρωτοδικειακής περιφέρειας Ηρακλείου.

Ο σύλλογος κάνει εκτενή αναφορά των προβλημάτων, καλώντας τον Υπουργό να επισκεφθεί το Ηράκλειο και να διαπιστώσει ο ίδιος την τραγική κατάσταση των κτιριακών υποδομών.

Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο κ. Βαρδάκης στις 13 Νοεμβρίου 2019 προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την φάση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την συντήρηση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών.

Εξάλλου από το 2002, έχει ανατεθεί με την 3039/1-8-2002 Υπουργική Απόφαση, η μελέτη, η δημοπράτηση της κατασκευής, η επίβλεψη και η παραλαβή του έργου «Νέο δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου» στην ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., ωστόσο το ακίνητο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί, βρίσκεται σε οριακά εκτός του κηρυγμένου – οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, τμήματος της πόλης Ηρακλείου, στο οποίο έχουν εντοπιστεί τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, εμπίπτει στις περιπτώσεις που ασκείται αρχαιολογικός έλεγχος σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002.

Οι αρχαιολογικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευρήματα, στο οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν εντός του 2019 και άρα ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο για να προχωρήσει η σύναψη σύμβασης.

Μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ωστόσο και δεδομένης της κακής κατάστασης των υπαρχουσών υπηρεσιών και κτιρίων, όπως έχει διαπιστωθεί και μετά από αυτοψία των υπηρεσιών της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., άμεση είναι η ανάγκη συντήρησης των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών.

Μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε τον Ιούλιο 2016, στο κτιριακό συγκρότημα από κλιμάκιο μηχανικών των ΚΤΥΠ, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου-Περιφέρειας Κρήτης, απαιτούνται άμεσες επεμβάσεις για να αρθούν οι τοπικές επικινδυνότητες, όπως επισκευή της μόνωσης του κτιρίου που στεγάζει το Πρωτοδικείο, ώστε να σταματήσει η διάβρωση των δομικών στοιχείων, τοπικές επισκευές επιχρισμάτων στις όψεις των κτιρίων και αποκατάσταση φθορών στα μπαλκόνια έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος από πιθανή αποκόλληση των επιχρισμάτων, την τοποθέτηση «σκάφης» προστασίας στις όψεις των κτιρίων, την επισκευή κονιαμάτων, την προσθήκη αναβατορίου για πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Οι μελέτες που απαιτούνται για την δημοπράτηση και εκτέλεση της  φάσης αυτής, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από το Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε..

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.