«Αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας για την απορρόφηση της αδιάθετης σταφίδας»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αδιάθετη σταφίδα, πραγματοποιήσαμε με τους συναδέλφους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κρήτης, μετά από πρωτοβουλία μου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση συνεχίζουν να βρίσκονται εδώ και καιρό οι παραγωγοί του νομού Ηρακλείου, καθώς η ποικιλία σουλτανίνας τέθηκε εκτός επιτραπέζιας χρήσης, λόγω καύσωνα.

Σύμφωνα με την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, από τους 750 αδιάθετους τόνους, οι περίπου 600 βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών και 150 τόνοι στις αποθήκες των παραγωγών.

Στην ανωτέρω ποσότητα θα πρέπει να προστεθεί και η φετινή παραγωγή που έφτασε περίπου τους 50 τόνους.

Γι’ αυτό οι αμπελουργοί Κρήτης ζητούν την παρέμβαση του κράτους, αφού μία από τις προτάσεις της Οργάνωσης είναι να απορροφηθεί μέσα από προγράμματα, που αφορούν τη σίτιση στο στρατό, στα νοσοκομεία και τα γεύματα στα σχολεία.

Παράλληλα, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγόμενες από Τουρκία και τρίτες χώρες σταφίδες, αλλά και να αυξηθούν οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος της απόσταξης κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η σουλτανίνα, βάσει κοινοτικής οδηγίας, μπορεί να έχει μόνο επιτραπέζια χρήση ή σταφιδοποίηση και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στα οινοποιεία.

Βάσει των όσων είπε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανός πρόσφατα στη Βουλή για το θέμα της σταφίδας, μετά την απορριπτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη του αδιάθετου προϊόντος, τέθηκε και εκτός των εγχώριων τριετών προγραμμάτων διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υπάρξει απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.