Αναγκαία η παράταση για την διαδικασία κτηματογράφησης στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου

Να δοθεί η απαιτούμενη παράταση για τη διαδικασία της κτηματογράφησης στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, και Ηρακλείου και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου με το απαιτούμενο προσωπικό προς διευκόλυνση των πολιτών, ζητάμε με κοινοβουλευτική μας παρέμβαση 17 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Αν και η προθεσμία υποβολής δήλωσης της ακίνητης περιουσίας για ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στους Καλλικρατικούς Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου εκπνέει στις 22-2-2022 για κατοίκους της ημεδαπής και 23-5-2022 για κατοίκους της αλλοδαπής, εντούτοις, βάσει των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι ολοκλήρωσαν το φάκελό τους είναι πολύ χαμηλό.

Ιδιαίτερα στους Δήμους Χερσονήσου και Μαλεβιζίου είναι τόσο μικρό το ποσοστό αυτό, που οι Δήμαρχοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης, είτε να ολοκληρώσουν διαδικτυακά τον φάκελό τους εγκαίρως, καθώς η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική, ενώ η μη υποβολή επιφέρει τις κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η διαδικασία στους συγκεκριμένους δήμους αφορά συνολικά 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την ενημέρωση και την υποστήριξη των πολιτών στην κατάθεση των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, υπερβαίνοντας τις αδυναμίες χρήσης ψηφιακών εργαλείων, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετο κόστος στους πολίτες, ταλαιπωρία αλλά και λάθη στη συμπλήρωση στοιχείων που αφορούν κυρίως σωστές συντεταγμένες των ακινήτων, λόγω πίεσης χρόνου.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του Κτηματολογίου, να αναγνωρίσει ότι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης είναι στοιχείο του κράτους δικαίου και να ενισχύσει με προσωπικό όλες τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου για τη διευκόλυνση των πολιτών.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

● Αν θα δοθεί παράταση πέραν της 22ας Φεβρουαρίου 2022 για την υποβολή δήλωσης της ακίνητης περιουσίας για ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στους Καλλικρατικούς Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου.

● Αν προτίθεται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση, μέσω ΑΣΕΠ, όλων των υπηρεσιών του Κτηματολογίου, όχι μόνο της Κρήτης άλλα και της χώρας, για την διευκόλυνση των πολιτών και την σωστή και έγκυρη καταγραφή των ακινήτων

● Με ποιο τρόπο θα υποστηριχθούν έμπρακτα οι Δήμοι της περιοχής και οι πολίτες, ώστε να ενημερωθούν στο σύνολό τους και να υποβάλουν τις δηλώσεις περιουσίας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.