Ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των επισκευών που απαιτούνται στο Γυμνάσιο της Βιάννου για την ασφάλεια μαθητών – καθηγητών

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών του κτιρίου που λειτουργεί το Γυμνάσιο/Λύκειο Βιάννου, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με τη συνυπογραφή ακόμα 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το Γυμνάσιο Βιάννου, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας, αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα σχολεία στην Κρήτη. Έχει φιλοξενήσει χιλιάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια και τη δεδομένη στιγμή λειτουργεί με πάνω από 100 μαθητές και μαθήτριες.

Για τις φθορές του κτιρίου, αλλά και την άμεση ανάγκη αποκατάστασης των προβλημάτων (πτώση σοβάδων, χαλασμένα παράθυρα, έντονη υγρασία, ενεργειακή αναβάθμιση), είχαμε καταθέσει Ερώτηση (31/01/22), αναφορικά με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε ότι στον Δήμο Βιάννου έχει κατανεμηθεί για το 2021 το ποσό των 11.900€ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, ενώ αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να αποδοθεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Το έργο όμως, με τίτλο: «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο Γυμνάσιο Λύκειο Δήμου Βιάννου», όπως είχε υποβληθεί στο πρόγραμμα Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων του ΕΣΠΑ Κρήτης και το οποίο θα έλυνε τα προβλήματα της υγρασίας, που κυριολεκτικά “τρώει” το κτίριο, της αντικατάστασης των προβληματικών διάφανων επιφανειών, αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογίστηκε στις 459.673,24 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Παρότι, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο ο Δήμαρχος Βιάννου, το έργο απορρίφθηκε αρχικά λόγω ελλείψεων στην σχετική μελέτη, έχουν ολοκληρωθεί πλέον οι απαραίτητες διορθώσεις και αναζητείται χρηματοδότηση.

Το Γυμνάσιο/Λύκειο Βιάννου στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο το οποίο χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης και άλλων επισκευών άκρως απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αλλά και την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των εργασιών που κρίνονται απαραίτητες, ώστε να διασωθεί και να αναβαθμιστεί ενεργειακά το ιστορικό κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο/Λύκειο Βιάννου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.