Ανάγκη άμεσης επίλυσης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΚΥΔ- κίνδυνος αύξησης του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ζητήματα που προέκυψαν για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) μετά και την τελευταία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, προχωρήσαμε από κοινού με τον τομεάρχη Ανάπτυξης – Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και με τη συνυπογραφή ακόμα 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την κοινή επιστολή Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών της χώρας.

Στη σχετική επιστολή, οι Ενώσεις διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στις διαδικασίες πιστοποίησης των Κ.Υ.Δ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι φέτος, με τον προτεινόμενο σχεδιασμό να προχωρήσει το έργο με ξεχωριστές αιτήσεις από κάθε Φ.Υ.Π.Υ., δίχως την ύπαρξη Τεχνικού Συμβούλου με περίεργους και αόριστους όρους για τους Φορείς Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών, απειλούνται 650.000 παραγωγοί να μην λάβουν την επιδότησή τους και να τιναχθούν στον αέρα τα μέτρα του Πυλώνα ΙΙ, την ώρα που τα Κ.Υ.Δ. θα καλούνται να καταβάλλουν αυτά τις επιδοτήσεις, καθώς δεν καθορίζεται ευκρινές πλαίσιο ευθυνών.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι υπάρχει πλούσια τεχνογνωσία και πολύτιμη εμπειρία σε αρκετά στελέχη του Οργανισμού, αλλά και το εξόχως πετυχημένο μοντέλο του 2014-2021, εκφράζουν παρατηρήσεις και προτάσεις για την ενίσχυσή του, με σκοπό τη συνέχιση της υλοποίησης του έργου με αρτιότητα και τη βελτίωση της διαδικασίας πιστοποίησης προς όφελος του παραγωγού.

Το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών κινδυνεύει να εκτοξευθεί στα ύψη, με μια σταδιακή αύξηση που θα ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Απαιτούνται άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό, να εξετάσει την επιστολή και να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.