«Ακόμα περιμένουν τις εργασίες απάμμωσης οι αλιείς σε Άρβη, Τσούτσουρα και Καστρί – Η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την αποζημίωσή τους»

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη αποζημίωσης των αλιέων που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, λόγω καθυστέρησης εργασιών απάμμωσης στα λιμάνια Άρβης, Τσούτσουρα και Καστριού, με τη συνυπογραφή 12 ακόμα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, μείζον βιοποριστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αλιείς και οι οικογένειές τους στις περιοχές Άρβης, Τσούτσουρα και Καστριού, νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης, καθώς περισσότερα από 40 σκάφη επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής είναι εγκλωβισμένα στα αλιευτικά καταφύγια για περισσότερο από 3 μήνες.

Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της ποσότητας της άμμου που έχει συγκεντρωθεί στην είσοδο των λιμανιών και καθιστά αδύνατο τον απόπλου των μικρών σκαφών και συνεπώς την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΛΗ, δεν υπάρχει εικόνα για το πότε θα προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός απάμμωσης των συγκεκριμένων λιμένων και η ολοκλήρωση των έργων, ενώ φαίνεται πως η διαδικασία έχει κολλήσει λόγω γραφειοκρατίας, κάτι που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν οι 40 επαγγελματίες αλιείς των περιοχών αυτών να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

Πώς προτίθενται να επισπεύσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εργασίες απάμμωσης.

Αν θα προβλεφθεί αποζημίωση για τους 40 αλιείς για τους μήνες που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς δική του υπαιτιότητα.

Αν υπάρχει δυνατότητα να προβλεφθεί αποζημίωση για τους αλιείς κατά το πρότυπο του Μέτρου 3.1.9, «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», το οποίο εφαρμόστηκε σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της Πράξης.

Αν υπάρχει δυνατότητα να ενισχυθούν οι αλιείς στο πλαίσιο του προγράμματος “Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα” / ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αν υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν οι αλιείς στο πλαίσιο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), καθώς έχει θεσπιστεί στο παρελθόν η χορήγηση τέτοιων κρατικών ενισχύσεων στους παράκτιους αλιείς όλης της χώρας λόγω της σοβαρότητας μείωσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.