Αδιάφορη η κυβέρνηση για την ομαλή συνέχιση της συγκομιδής και εμπορίας των επιτραπέζιων σταφυλιών του ν. Ηρακλείου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών των βόρειων αμπελουργικών περιοχών του νομού Ηρακλείου, προχώρησαν 16 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών στην Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα στον νομό Ηρακλείου βάλλονται από την μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, την χαμηλή τιμή του προϊόντος, την έλλειψη εργατικών χεριών, ενώ ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις βόρειες αμπελουργικές περιοχές του νομού, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων κατά το τρέχον καλοκαίρι.

Τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, καθώς, οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχονται σε 5.644 τόνους, μειωμένες κατά 39,8% έναντι του 2021 και κατά 36,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Η μεγαλύτερη μείωση μάλιστα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη κατά 50,1%. Ακολουθεί η Πελοπόννησος με 31,1% μείωση, η Θεσσαλονίκη(26,3%) και η Καβάλα(41%). Ταυτόχρονα, η ζήτηση και οι τιμές στις αγορές πιέζονται για διατήρηση στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών της βόρειας αμπελουργικής περιοχής του νομού Ηρακλείου, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το προϊόν τους, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στις 9 και 10/07/22, αλλά και δυνατών βοριάδων κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι αν και σύμφωνα με τους παραγωγούς και τα στοιχεία που οι ίδιοι έχουν συλλέξει, οι ζημιές είναι εκτεταμένες, ο ΕΛΓΑ αρνήθηκε να προβεί στην καταγραφή τους.

Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο πλέον για τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιοι οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη για ζημιά από φυσικές καταστροφές. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που αν δεν υπάρξει καταγραφή και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ή ένταξη των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού των βόρειων περιοχών νομού Ηρακλείου σε κάποιου είδους διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, κινδυνεύει η ομαλή συνέχιση της συγκομιδής και εμπορίας των σταφυλιών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αμπελουργοί του βόρειου τμήματος του νομού Ηρακλείου, λόγω πλημμύρας και δυνατού ανέμου κατά το φετινό καλοκαίρι, από τον ΕΛΓΑ και αν προτίθεται να εντάξει συγκεκριμένους παραγωγούς σε κάποιου είδους ενίσχυση ή χρηματοδοτικό εργαλείο.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.