Έξι μήνες χωρίς εισόδημα οι αλιείς σε Άρβη, Τσούτσουρα και Καστρί με ευθύνη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Για το βιοποριστικό πρόβλημα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι αλιείς και οι οικογένειές τους νότια του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, παρεμβήκαμε κοινοβουλευτικά, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συνυπογραφή των συναδέλφων βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Περισσότερα από 40 σκάφη επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής είναι εγκλωβισμένα στα αλιευτικά καταφύγια της Άρβης και Καστριού και στο τουριστικό καταφύγιο Τσούτσουρα.

Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της ποσότητας της άμμου που έχει συγκεντρωθεί στην είσοδο των λιμανιών και καθιστά απαγορευτικό τον απόπλου των μικρών σκαφών και συνεπώς την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Για έξι συναπτούς μήνες οι αλιείς της περιοχής έχουν καταδικαστεί σε παρατεταμένη ανεργία, λόγω καθυστερημένων αντανακλαστικών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΛΗ, ο σχετικός διαγωνισμός απάμμωσης των συγκεκριμένων λιμένων και η ολοκλήρωση των σχετικών έργων, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τον Μάιο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα οι 40 επαγγελματίες αλιείς των περιοχών αυτών θα μείνουν χωρίς μεροκάματο.

Να υπογραμμίσουμε ότι σε σχετική κοινοβουλευτική μας παρέμβαση τον Ιανουάριο του ‘22 (αρ. πρωτ. 2326/14.1.22) τα συνερωτώμενα Υπουργεία μας απάντησαν ότι οι διαδικασίες είναι εν εξελίξει, κάτι που σημαίνει ότι οι αλιείς των συγκεκριμένων περιοχών θα εξακολουθούν να έχουν βιοποριστικό πρόβλημα, έως και την ολοκλήρωση των έργων, καθώς το Αρμόδιο Υπουργείο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν προέβλεψε κανενός είδους αποζημίωση για όλο αυτό το διάστημα.

Κανένας δεν νοιάστηκε για τους συγκεκριμένους αλιείς και τις οικογένειές τους, περίπου μισό χρόνο τώρα.

Παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και τις εκκλήσεις των ίδιων, αφέθηκαν στην τύχη τους, στην παρατεταμένη ανεργία και μάλιστα χωρίς ευθύνη των ίδιων.

Επειδή, οι αλιείς, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται, θα μείνουν χωρίς εισόδημα για πολλούς μήνες και αυτό χωρίς δική τους υπαιτιότητας, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει:

● Αν θα προβλεφθεί αποζημίωση για τους 40 αλιείς για τους μήνες που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

● Αν υπάρχει δυνατότητα να προβλεφθεί αποζημίωση για τους αλιείς κατά το πρότυπο του Μέτρου 3.1.9, «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», το οποίο εφαρμόστηκε σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της Πράξης.

● Αν υπάρχει δυνατότητα να ενισχυθούν οι αλιείς στο πλαίσιο του προγράμματος “Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα” / ΕΣΠΑ 2021-2027.

● Αν υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν οι αλιείς στο πλαίσιο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), καθώς έχει θεσπιστεί στο παρελθόν η χορήγηση τέτοιων κρατικών ενισχύσεων στους παράκτιους αλιείς όλης της χώρας λόγω της σοβαρότητας μείωσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.