Έγκριση απαλλοτριώσεων για το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου

Εγκρίθηκαν από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης οι απαλλοτριώσεις για το Φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου.

Εκδικάστηκε από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης η υπόθεση που αφορά τις απαλλοτριώσεις και τον καθορισμό της τιμής μονάδας για τις ιδιοκτησίες που αφορούν την κατασκευή του φράγματος Αμιρών – Αγίου Βασιλείου στον Δήμο Βιάννου.

Ο φάκελος υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Για στήριξη της υπόθεσης παραβρεθήκαμε στην αίθουσα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με τον Προέδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, το Δήμαρχο Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη, καθώς και τη Προϊστάμενη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης κα Σγουρώ Μαργέτα και τον δικηγόρο της Περιφέρειας Κρήτης κος Ανδρουλακάκη Μάνο.

Μετά την έκδοση της απόφασης θα ακολουθήσει η διαδικασία της αναγνώρισης ιδιοκτησιών και καταβολή της σχετικής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων απαλλοτριώνονται. Με την δικαστική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της κατασκευής του φράγματος, ενώ το σύνολο των απαλλοτριώσεων ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ τα οποία θα καταβάλει η Περιφέρεια Κρήτης.

Ευχαριστήσαμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την ουσιαστική συμβολή του τόσο στην επικαιροποίση της μελέτης όσο και στην εξασφάλιση της πίστωσης για τις απαλλοτριώσεις δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο του πρωτογενή τομέα που θα καλύπτει κυρίως τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργητών της περιοχής που κατασκευάζεται.

Η προσπάθεια 4 χρόνων έχει θετικό αποτέλεσμα και ένα έργο πνοής για τον τόπο μας παίρνει σάρκα και οστά. Ένα αναπτυξιακό έργο που θα που θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης σε ολόκληρο το Δήμο Βιάννου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στην κατασκευή φράγματος νότια των οικισμών Αμιρών και Αγ. Βασιλείου, επί του χειμάρρου της Άρβης, ωφέλιμου όγκου 740.000 m3, για την άρδευση 1.600 στρ. και ύδρευση 30.00 κατοίκων.

Η λεκάνη απορροής είναι περί τα 21,65 km2, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Οριστική Μελέτη και η λεκάνη κατάκλυσης ανέρχεται σε 86 στρ. στην Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας (ΑΣΛ).

Το ύψος του φράγματος φτάνει τα 48m, από την εκτιμώμενη στάθμη θεμελίωσης του πυρήνα.

Η συνολική έκταση η οποία πρόκειται να απαλλοτριωθεί για την κατασκευή του αναφερόμενου έργου υπολογίζεται σε 500.000 τμ περίπου και με επικείμενα δέντρα περίπου στα 3.000 δέντρα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.