Κατά την άφιξη Τσίπρα στο Ατλαντίς για την ομιλία του
Κατά την άφιξη Τσίπρα στο Ατλαντίς για την ομιλία του

Άρθρο για το Κοινωνικό Μέρισμα

Το κυρίαρχο μήνυμα πίσω από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο μάλιστα προσπαθεί να υποβαθμίσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες, είναι  οι εξαιρετικά  θετικές επιδόσεις που παρουσίασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η οικονομία.

Σε μια ελληνική κοινωνία η οποία από το 2009 βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση, η αλλαγή στον ορίζοντα είναι πλέον εμφανής.

Η ανεργία αποκλιμακώνεται, η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ.

Για πρώτη φορά, μπορούμε πλέον βάσιμα να αισιοδοξούμε όχι μόνο με αναπτυξιακούς όρους αλλά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η μεγάλη οικονομική πίεση και το δυσανάλογο βάρος που σήκωσαν τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη  ήταν απόρροια της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, της χρεοκοπίας της χώρας αλλά και απόρροια ενός καλοσχεδιασμένου μηχανισμού που προστάτευσε για πολλά χρόνια με φορολογικά τρικ και παραδεισένιους λαβύρινθους τους έχοντες τον πλούτο.

Η ανήθικη αυτή στάση της οικονομικής και πολιτικής ελίτ του τόπου που αποποιείται των ευθυνών της για την κατάσταση της χώρας, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Και είναι ακριβώς η στάση αυτή που φανερώνει τους υπεύθυνους, που τις τελευταίες δεκαετίες παίζανε παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Η καλομαθημένη πολιτική ελίτ και η προστατευόμενη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα δυσανασχετεί που σήμερα η χώρα αλλάζει σελίδα, που με μικρά αλλά σταθερά βήματα και όχι συγκυριακούς πειραματισμούς υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο.

Οι ‘’εκλεκτοί’’ ενοχλούνται που η σημερινή Κυβέρνηση ανασυγκροτεί το Κοινωνικό Κράτος, εκεί που για πολλά χρόνια, υπήρχε μόνο σταθερή μείωση του Προϋπολογισμού και καμία ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι πολιτικές επιλογές και οι παρεμβάσεις της σημερινής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Αντιμετωπίζεται η διαφθορά, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η φοροδιαφυγή και τονώνεται η πραγματική οικονομία.

Βασικότερο όμως όλων είναι ότι το πλεόνασμα διανέμεται στον ελληνικό λαό, εκεί που πραγματικά ανήκει.

Για την κυβέρνηση η κατεύθυνση του κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά πιο αδύναμους πολίτες, εκτός το μήνυμα της αλληλεγγύης, περιλαμβάνει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα για εμάς. Η ανάπτυξη δεν αποτελεί πλεονέκτημα λίγων και εκλεκτών, ούτε θεωρούμε τις κοινωνικές – οικονομικές ανισότητες ως φυσικό και φυσιολογικό φαινόμενο, όπως σε συνάφεια με την φιλελεύθερη ιδεολογία της ευαγγελίζεται η νεοφιλελεύθερη παράταξη.

Τα πρώτα ξεκάθαρα βήματα ανάπτυξης, το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και η προδιαγεγραμμένη έξοδος από την επιτροπεία τον 8/2018, ανοίγει το δρόμο για μια νέα σελίδα ανάπτυξης η οποία θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στο κοινωνικό κράτος και θα έχει ως πυλώνες, την αναδιανομή του πλούτου, την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος.