Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου καθώς καταστράφηκαν από την κακοκαιρία

Πραγματοποιήσαμε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα των ελαιοπαραγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, με τη συνυπογραφή των συναδέλφων βουλευτών Ηρακλείου, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία Ελπίδα προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στους ελαιοπαραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου.

Τα πρώτα προβλήματα στην παραγωγή δημιουργήθηκαν από την χαλαζόπτωση της 8ης Ιανουαρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η φετινή παραγωγή και ενώ δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών που προήλθαν από τη χαλαζόπτωση, το χιόνι και ο παγετός των τελευταίων ημερών έδωσε το τελικό χτύπημα στους παραγωγούς.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών της περιοχής, για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ζημιές, με δεδομένο ότι για τα δέντρα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι μέσω ΠΣΕΑ, άρα εξαιρετικά αμφίβολη και χρονοβόρα.

Επιπλέον, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον καρπό, τονίζοντας ότι εάν σαπίσει, που είναι πιθανό, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκομιδή στην περιοχή της Βιάννου είναι σε εξέλιξη ενώ κάποιοι παραγωγοί που δεν έχουν ξεκινήσει, έχουν ζημιωθεί στο 100% της παραγωγής τους.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.