Άμεση επίλυση του προβλήματος των απαλλοτριώσεων για το Αεροδρόμιο Καστελίου

Την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει, με τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, μετά και την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των συλλόγων Π.ΑΝ.ΔΡ.Α και Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουσσοχωρίων.

Ο Σύλλογος αντιμετώπισης και αποκατάστασης των επιπτώσεων από την κατασκευή και την μετέπειτα λειτουργία του Αεροδρομίου Καστελίου στους κατοίκους και στο περιβάλλον της Περιοχής (Π.ΑΝ.ΔΡ.Α) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσσοχωρίων, με επιστολή τους, γνωστοποίησαν το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με την απαλλοτρίωση εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, μετά τα ιστορικά γεγονότα και τους διωγμούς του 1922.

Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος το 1938, και όπως είναι εύλογο, έχουν μεταβιβαστεί σε επόμενες γενεές, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακύψει πρόβλημα σε οποιαδήποτε διαδικασία, παρόλο που το 1968 με τον Αναγκαστικό Νόμο 431, η πολιτεία θέλοντας να προστατέψει τους πρόσφυγες από τους καταπατητές, απαγόρευσε την κατάτμηση και τη χρησικτησία.

Το γεγονός αυτό, εμποδίζει σήμερα να αποδοθούν οι απαλλοτριώσεις στους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων της απαλλοτρίωσης διαπιστώθηκε ότι αναγράφονταν οι αρχικοί δικαιούχοι των κληροτεμαχίων, δηλαδή οι πρόσφυγες στους οποίους είχαν παραχωρηθεί οι εκτάσεις το 1938.

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Βαρδάκης, καταθέτει την επιστολή των δύο Συλλόγων προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους καλεί να απαντήσουν άμεσα με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.