Σ.Βαρδάκης: “Άλυτα παραμένουν σοβαρά θέματα για τους σεισμόπληκτους που άπτονται μίας μόνο υπογραφής”

Φτάνουν τα Χριστούγεννα με εκατοντάδες άστεγους, ιδίως στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι πληγέντες κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, απουσία του επίσημου κράτους, εκθέσαμε διεξοδικά στον 98.4 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.Αν και υπήρξε δέσμευση να υπάρξουν αναστολές πληρωμής ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικών εισφορών, ακόμα δεν εκδόθηκε σχετική Υπουργική Απόφαση.

Κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με όσα είπε ο Αρμόδιος Υφυπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μας.

Βέβαια, το μέτρο των αναστολών μας βρίσκει αντίθετους, καθώς μιλάμε για υπόχρεους που το επόμενο διάστημα δεν θα έχουν οικονομική δραστηριότητα. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε μερική διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, ρύθμιση των υπολοίπων, αλλά και να καταστούν μη επιστρεπτέες οι επιστρεπτέες προκαταβολές του προηγούμενου διαστήματος.

Σε ό,τι αφορά στην προκαταβολή της Αρωγής, αυτή δεν αρκεί για να καλύψει τις παρούσες ανάγκες, ιδίως για επιχειρηματίες και εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι. Μάλιστα πολλοί πληγέντες δεν την έχουν λάβει ακόμα λόγω γραφειοκρατίας.

Ένα μήνα μετά, ακόμα αναμένουμε να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ για τους επιχειρηματίες δεν προβλέπεται κάποιο επίδομα στήριξης για τη διαβίωσή τους (επίδομα αλληλεγγύης).

Αναφορικά με τη Στεγαστική Συνδρομή και τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων, ζητήσαμε να δοθεί επιπλέον χρόνος σε ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ακόμα εκκρεμότητες ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που υπέστησαν ζημιές η καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Επιπλέον, θα πρέπει να εμφανιστούν άμεσα οι μεταβολές στο Ε9 των ιδιοκτητών, μόλις αυτές συντελεστούν.

Ζητάμε λοιπόν, από τους Δημάρχους των πληγέντων περιοχών να καταθέσουν σχετικό αίτημα προς το Αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να υπάρξει δίμηνη παράταση για την υποβολή αίτησης για τη Στεγαστική Συνδρομή, πέραν της 15ης Νοεμβρίου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.