Άλλος ένας αποκλεισμός δικαιούχων επιδομάτων λόγω ψηφιακής γραφειοκρατίας Μητσοτάκη – Πιερρακάκη

Όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι έρχονται αντιμέτωποι με το πληροφοριακό σύστημα του eΕΦΚΑ, αλλά και με τα ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία δεν μπορεί να υπερκεράσει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας αντίθετα στα ΜΜΕ, μια ιδανική εικόνα, όπου όλα είναι υπό έλεγχο και λειτουργούν ρολόι.

Ο λόγος αυτή τη φορά για ασφαλισμένες αγρότισσες, τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες αποκλείστηκαν από το ειδικό βοήθημα του ΟΠΕΚΑ, αν και δικαιούχες, λόγω μη επικαιροποίησης του πληροφοριακού συστήματος του eΕΦΚΑ.

Το θέμα φέραμε στη Βουλή με πρωτοβουλία της Θεανώ Φωτίου, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί άλλον ένα αποκλεισμό δικαιούχων επιδομάτων από την ψηφιακή γραφειοκρατία Μητσοτάκη – Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρουμε στην ερώτησή μας, από τις 23/5/2022 έως τις 15/06/2022 ήταν ανοιχτή για αιτήσεις η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για το χρηματικό βοήθημα του 2022 σε 4.000 τρίτεκνες και 1.000 πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον κλάδο αγροτικής ασφάλισης του eEΦKA.

Το βοήθημα αυτό, που παλαιότερα απευθυνόταν μόνο σε πολύτεκνες αγρότισσες, επεκτάθηκε και στις τρίτεκνες επί ΣΥΡΙΖΑ, με αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης.

Φέτος τέθηκε ως προϋπόθεση να είναι οι μητέρες ασφαλιστικά ενήμερες στις 31/12/2021. Όμως, το πληροφοριακό σύστημα του eΕΦΚΑ έχει ενημερωθεί για τις πληρωμές μόνον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021. Έτσι, όσες αγρότισσες είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους τον Δεκέμβριο του 2021, αποκλείονταν από την πρόσβαση στην πλατφόρμα και δεν μπορούσαν να υποβάλουν καν αίτηση, ενώ εγγράφως διέθεταν την ασφαλιστική τους ενημερότητα για να την καταθέσουν στα ΚΕΠ, όπου υποβάλλονταν οι αιτήσεις.

Η προθεσμία έληξε αφήνοντας εκτός πολλές μητέρες, παρόλο που το πρόβλημα είχε επισημανθεί στον eΕΦΚΑ από τα ΚΕΠ, ιδίως μεγάλων αγροτικών περιοχών, όπως της Κρήτης.

Ζητάμε από τον κ. Χατζηδάκη, που εποπτεύει και τον eΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ να μας απαντήσει:

Θα δώσει νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα της πολύτεκνης και τρίτεκνης αγρότισσας μητέρας ώστε και όσες δικαιούχοι απορρίφθηκαν αδίκως να υποβάλουν αίτηση και εάν θα φροντίσει να ενημερωθεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του eΕΦΚΑ για τις πληρωμές που έγιναν στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2021 ώστε να εμφανίζει ως ασφαλιστικά ενήμερες όσες μητέρες είχαν τακτοποιήσει τότε τις οφειλές τους;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.