Άθλια είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους στον τουρισμό – επισιτισμό, οι οποίοι δεν έχουν επαναπροσληφθεί και το τελευταίο διάστημα ζουν χωρίς κανένα εισόδημα

Για τη δραματική οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στον τουρισμό, που τελούν υπό αναστολή, αλλά και για την άρνηση του κ. Χατζηδάκη να υπογράψει την υποχρεωτικότητα των συμβάσεών τους, μίλησε ο Σωκράτης Βαρδάκης, στο Ράδιο Κρήτη (101,5) και στον Μανόλη Αργυράκη.

Άθλια είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους στον τουρισμό – επισιτισμό, οι οποίοι δεν έχουν επαναπροσληφθεί και το τελευταίο διάστημα ζουν χωρίς κανένα εισόδημα, καθώς δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, ούτε έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για την μονομερή δήλωση αναστολής, ώστε να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού.

Εν τω μεταξύ η τελευταία οικονομική βοήθεια που έλαβαν ήταν τον Απρίλιο του 2021, όποτε και ολοκληρώθηκε η καταβολή του επιδόματος ανεργίας και έλαβαν για τελευταία φορά το επίδομα ειδικού σκοπού.

Μόνο στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση φτάνουν τους 25.000.Παράλληλα και παρά τη γνωμοδότηση του Α.Σ.Ε. για την κήρυξη της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας σε γενικώς υποχρεωτικής, ο Υπουργός αρνείται να το υπογράψει.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης αποκάλυψε επίσης ότι, λόγω της μη υποχρεωτικότητας της σύμβασης, προσλαμβάνονται εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι αμείβονται με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή με 630 ευρώ μικτά, 580 καθαρά και εργάζονται 12 και 13 ώρες ημερησίως.

Παρά τις παρεμβάσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου (31/3 και 2/6) για τα παραπάνω, αλλά και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων και ομοσπονδιών, ο κ. Χατζηδάκης όχι απλά κωφεύει, αλλά με το επερχόμενο νομοσχέδιο θέλει να νομιμοποιήσει αυτή την κατάσταση.«Αυτή είναι η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας που εννοεί ο Υπουργός» είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Βαρδάκης.